Blog

Pandemia-aika on ollut yrityskauppojen osalta vilkas

Viimeiset pari vuotta on eletty poikkeuksellista arkea globaalin pandemian johdosta, jonka vuoksi monissa yrityksissä on muokattu liiketoimintaa ja haettu ehkä aikaisempaa eri tavalla kasvua myös yrityskaupoista. Pandemian alkaessa vuonna 2020 alussa yrityskauppojen määrä väheni merkittävästi, mutta korjausliike tapahtui melko nopeasti ja jo 2020 Q3 alkaen yrityskauppa aktiivisuus kasvoi merkittävästi jatkuen läpi vuoden 2021.

Globaalisti vuoden 2021 kolmen ensimmäisen neljänneksen aikana solmittiin jo 18 736 maailmanlaajuista sopimusta, joiden yhteisarvo oli lähes 4,3 biljoonaa dollaria. Kasvua oli kvartaalista riippuen 47% – 122% vuoden 2020 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Yrityskauppamarkkinalla on siis ollut todella ennätyksellinen vauhti. 

Globaalisti Telecommunications, Media & Technology sektori ohjannut vahvasti yrityskauppojen kasvua

Pandemian vauhdittaessa entisestään liiketoimintojemme ja arkemme digitalisointia TMT-sektori parhaimmat kyvykkyydet on kokenut poikkeuksellisen korkean kysynnän yrityskauppojen osalta. Ostajat haluavat varmistaa parhaan uuden teknologian ja lupaavimmat uudet liiketoimintamallit. Tämä sama trendi on alkanut korostumaan tutkimuksemme mukaan myös Suomessa, sillä aktiivisinta yrityskauppamarkkinassa uskotaan olevan teknologia sektorilla, mutta myös muilla sektoreilla uskotaan näkyvän aktiivisuutta.

Suomessa lähes 40% on toteuttanut yritys- tai liiketoimintakaupan 

Verrattuna globaalia yrityskauppatilannetta Suomeen voidaan todeta, että sama aktiivisuus näkyy viime vuodelta myös Suomessa, sillä tutkimuksemme mukaan jopa lähes 40% on toteuttanut yritys- tai liiketoimintakaupan viimeisen kahden vuoden aikana. Seuraavalle vuodelle lähdetään kuitenkin maltillisemmilla arvioilla, sillä vaikka 16% harkitsee tai suunnittelee yritys- tai liiketoimintakauppaa, markkinan kehittymistä seurataan hyvin mielenkiinnolla. Tutkimukseemme osallistujat näkivät, että rahaa on hyvin liikkeellä, mutta yrityskauppamarkkinan nähdään jo olevan ylikuumentumassa. 

Miten yrityskauppa- ja rahoitusmarkkina kehittyy tarkemmin vuonna 2022? 

Tähän vaikuttavista näkemyksistä keskustelemme tutkimuksemme koosteen kautta seuraavassa webinaarissamme 8.3.2022 klo 9-10.15. Teemoina muun muassa ajankohtaiset mietittävät kysymykset yrityskaupoissa vuonna 2022, muutokset valuaatioissa, kauppahintamekanismeissa ja paljon muuta.

Ilmoittaudu mukaan!

Jan Lindberg – Osakas, LL.M. (helsinki), MJur (Oxford)       
Mika J. Lehtimäki – Osakas, D.Phil (Oxford), LL.M (Helsinki)